Waarom zonne-energiesystemen op je huis niet nóg aantrekkelijker worden

Aanvulling 26 april 2019. NOS meldt: “De … salderingsregeling zou volgend jaar aflopen, maar het kabinet verlengt hem met drie jaar; de voorwaarden worden niet veranderd.
… Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling in stappen afgebouwd. Tot 2031 wordt het voordeel dat huishoudens en bedrijven hebben dan elk jaar iets minder.” Bron nos.nl

Laatst hoorde ik bij een praatprogramma op TV een bekende Nederlander betogen dat hij nog geen zonnepanelen op zijn dak ging leggen omdat die de komende jaren nog véél goedkoper en beter zouden worden. Ik voelde dat de ook aanwezige Ed Nijpels, een van onze eerste ministers van milieu, dit waarschijnlijk tenenkrommend aanhoorde. Ik wil hier een paar bekende stellingen over zonnepanelen op je dak aankaarten en een vraag beantwoorden.

“Zonnepanelen worden steeds goedkoper, ik wacht er daarom nog mee”
Een waarheid als een koe. Ze worden goedkoper. Maar het zet geen zoden aan de dijk en dat kan ook niet. Een tamelijk standaard paneel dat vier jaar geleden 200 euro kostte kun je nu voor ca. 150 euro krijgen. Maar dat betekent niet dat een complete installatie daar een kwart goedkoper van wordt! De panelen zelf vormen namelijk inmiddels maar een vrij klein deel van de kosten van de hele installatie: ruim minder dan de helft. Naast de panelen zelf zijn er ook kosten voor het montagesysteem, de kabels en elektronica, de eventuele aanpassing van de meterkast en transport- en montagekosten. Geen van die kosten zullen de komende jaren dalen, ze zullen eerder stijgen.
In ons geval zouden de panelen op ons dak nu 600 euro goedkoper zijn dan toen we het systeem kochten. Het voordeel voor het systeem als geheel is zeker een stuk bescheidener. Wat wel zeker is, is dat we in de afgelopen 4 jaar al ruim 2000 euro op elektriciteitskosten bespaard hebben.

“Zonnepanelen worden efficiënter”
Ook dat is zo. Vier jaar geleden waren 260 Wattpiek panelen zo’n beetje het meest aantrekkelijk voor de particulier. Vandaag krijg je voor eenzelfde bedrag – 200 euro per stuk – een paneel dat ca. 310 Wp levert. Dat betekent dat je maar 10 panelen nodig hebt waar je er eerst 12 nodig had, en dat scheelt op een gemiddelde installatie zo’n 500 euro. Merk op dat dit voordel niet tegelijk opgaat met de prijsdaling van de vorige paragraaf. De 310 Wp-panelen zijn immers niet goedkoper dan de 260 Wp-panelen van vier jaar geleden.
Er zijn inderdaad ook wel panelen in ontwikkeling met veelbelovende technologie die in theorie véél efficiënter is. Die komen echter de komende jaren nog niet op de consumentenmarkt en als ze op de markt komen dan zijn ze zeker peperduur. De panelen met de huidige technologie worden niet veel efficiënter meer, gewoon omdat ze al dicht tegen hun theoretische grens aan zitten.
Zelfs als, als, de ontwikkelingen heel snel gaan dan zullen fabrikanten niet heel snel hun ontwikkelingen voor weinig geld aanbieden omdat ze zichzelf daarmee in de voet schieten. Vergelijk het met computertechnologie. Computers en aanverwante apparatuur worden al vele decennia beter en goedkoper, maar nooit beide tegelijk en nooit in zulke grote sprongen dat hele volksstammen gewacht hebben met kopen van een nieuwe computer, laptop of smartphone. Hoogstens bij de opkomst van de digitale fotografie denk ik dat er best veel mensen zijn geweest, waaronder ik, die vrij lang de kat uit de boom hebben gekeken voordat ze een digitale fotocamera kochten.

“Zonnepanelen gaan nog niet zo lang mee.”
Daar is geen reden toe. Ja, zonnepanelen degraderen en brengen in de loop der tijd steeds minder op. Daar kun je rekening mee houden door er meer op je dak te leggen dan nodig, óf door er van uit te gaan dat je in de loop van de komende 10 à 20 jaar minder elektriciteit gaat gebruiken, wat vooral geldt als je nog niet hebt geïnvesteerd in zuinigere lampen en apparatuur of als bijvoorbeeld de kinderen de deur uit zullen gaan.
De achteruitgang van zonnepanelen moet je ook niet overdrijven. De huidige panelen zijn gebaseerd op gerenommeerde technologie die al lang bestaat. Van veelbelovende toekomstige technologie is dat nog helemaal niet bekend. Ik las laatst over een nieuwe zonneceltechnologie die bijna het dubbele rendement zou hebben was aangetoond dat die dingen inderdaad goed werkten ….. en na een half uur al versleten waren. Er is soms nog een heel lange weg te gaan.

“Het financieel rendement is nog laag.”
Inderdaad, ook dit is ergens waar. De eenvoudig te bereken terugverdientijd van gunstig geplaatste panelen is zo’n 8 jaar, sterk afhankelijk van een heleboel onzekere variabelen. Met een spaarrente rente die je op nul kunt schatten is de financiële rekensom voor de consument erg gemakkelijk geworden. Pas dan ga je er geld aan verdienen.
Maar heus, moet je geld verdienen aan zonnepanelen? Wil je bovendien op voorhand weten hoeveel en zeker weten dat het op vrij korte termijn is?
Als je dat geld niet hebt dan is het vervelend, akkoord. Het gaat om een investering van vierduizend euro. Vergeleken wat er vaak wordt uitgegeven aan een keuken, badkamer, auto of huis toch niet echt een schokkend bedrag.

“De salderingsregeling wordt afgeschaft.”
Ja, ook dat klopt. Maar die geluiden hoorden we vier jaar geleden ook. De regeling is echter steeds opgeschoven en ook het huidige kabinet belooft een nieuwe regeling die even gunstig is voor de particulier als de huidige regeling.

“Het heeft voor mij geen zin. Mijn dak ligt op het noorden, oosten, westen of is te vlak of te steil.”
Dat is inderdaad ongunstiger (15%), maar niet zo ongunstig als je zou denken, op een dak gericht op het noorden na, het is inderdaad niet echt zinnig om daar panelen op te leggen. Op internet zijn diagrammen te vinden waarin je deze effecten kunt aflezen.
Als de salderingsregeling wordt afgeschaft wordt het daarbij gunstiger om de montagerichting van de panelen te verspreiden in oost en west omdat je dan de tijden dat je stroom omwekt beter verdeelt over de dag. Als de prijs van elektriciteit ooit gekoppeld wordt aan de vraag zal immers blijken dat stroom in de ochtend en avond het duurste zijn, evenals stroom in de winter, maar dat stroom tijdens zomermiddagen maar weinig waard zal zijn omdat er dan meer aanvoer is dan vraag. Dan is het dus gunstig om een dak op (zuid)oosten of (zuid)westen te hebben. Ook is het dan gunstig voor een dak op het zuiden als het flink steil is. Het is dan zelfs niet gek om panelen te monteren op een verticale muur die op het zuiden gericht is, als het zonlicht in de winter en voldoende vrij op kan schijnen natuurlijk, want dat is wel een voorwaarde.

“Wanneer denk je dat het het interessantst is om te investeren?”
Ik schat in 2014. Alles daarna was denk ik al ongunstiger, maar geen reden om het niet te doen.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s