GIS-website: Solargis

Deze keer een blik op een interessante GIS-website.
Geografische InformatieSystemen zijn bij iedereen bekend en iedereen gebruikt ze. Buienradar is immers iconisch te noemen en wie kent anders Google Maps en Google Earth met zijn satellietfoto’s en verkeersinformatie niet?
Buiten deze sites zijn er talloze interessante GIS-websites te vinden.


Solargis

Afbeeldingen gebruikt met toestemming van Solargis

Solargis is een Slowaaks bedrijf dat “betrouwbare en nauwkeurige zonne-, weer- en zonne-energiegegevens levert die gebruikt worden in de gehele levensduurcyclus van zonne-energiesystemen.” Bron: https://solargis.com/about-us

Op hun website hebben ze een gedeelte dat in eerste instantie bedoeld is om gegevens over zonne-energie te presenteren waarbij betalende klanten meer data kunnen zien dan bezoekers.
Er zijn op deze pagina echter ook een flink aantal andere datagegevens geïntegreerd wat de website interessant maakt voor iedereen die die thema’s graag verkent. Het leuke is de hoeveelheid aan gegevens en het gemak waarmee je van de ene dataset naar de andere schakelt.


Start hier: https://solargis.info/imaps/#tl=GeoModel:dem&l=0&c=47.829797,8.623467&z=5

Op de PC lijkt het gebruik heel sterk op dat van Google Maps, dus iedereen kan ermee aan de slag. Op de tablet werkt de website hetzelfde als op PC maar het komt niet helemaal goed in beeld en de bediening is erg friemelig. Als het moet kan het.


De thema’s zien we in beeld binnen het kaartvlak zelf:

Kaart
Dit is de bekende kaart van Google. Handig voor oriëntatie.

Satelliet
Dit zijn de bekende (2D/3D) satellietbeelden van Google.
De tekenknopjes beschrijf ik even niet.

Solar
Een kaart met gegevens over inkomende zonnestraling. Je kunt hier kiezen uit twee sets. Met de knop labels haal je het wegennet van de kaart weg en terug. Een kwantitatieve schaalverdeling of legenda is niet zichtbaar omdat het bedrijf daar juist het geld mee verdient, maar je kunt gebieden nog wel relatief met elkaar vergelijken. Merk nu op dat je niet meer zo ver kunt inzoomen dan bij Kaart en Satelliet. De resolutie van de kaarten verschilt dus.

Temperature
Een kaart met de gemiddelde jaartemperatuur. Als je op een locatie klikt zie je in de linkerkolom ook de temperatuur in januari en juli. Let wel: dit zijn 24-uursgemiddelden, geen maximale dagtemperaturen. Rechts in beeld is nu wel een legenda.

Terrain
Een wereldwijde hoogtekaart en misschien wel de interessantste kaart van deze website. De resolutie is niet heel hoog maar wel is het reliëf heel goed zichtbaar, zeker als je de Labels uitzet. Van het plateau van Margraten zie je elk zijdalletje en in het Centraal Massief in Frankrijk zie je de talloze rivierdalen.

Hier de Mont Ventoux en omgeving:

Landscape
Dit is een kaart met een kleurverdeling die, als je een locatie aanklikt, in de linkerkolom verwijst naar een bepaald landschapstype waaronder bebouwd gebied. Let op dat de indeling van de kleurtjes wijzigt met de schaal. Hiermee kun je bijvoorbeeld heel goed wijnbouwgebieden onderscheiden, zoals bij Reims en Bordeaux. Zet hier ook Labels uit voor een duidelijker beeld.

Population
Een kaart met bevolkingsdichtheidsgegevens. De nauwkeurigheid hiervan is beperkt en zeer verschillend per gebied. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen Spanje en Portugal. De Spaanse gegevens zijn duidelijk veel meer uitgesmeerd. In werkelijkheid wonen de mensen daar niet zo verspreid. (En ik kan het weten want ik ben daar geweest 🙂 )

Streetview
Rechtsonder zien we het bekende poppetje van Google Streetview in beeld. Je kunt het poppetje naar de kaart slepen om streetviewbeelden op te vragen. Twee fijne bijzonderheden:
1. Streetview is vanaf alle kaarten beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld vanaf de hoogtekaart direct naar streetview gaan zonder eerst naar een ander kaartbeeld te moeten gaan.
2. De streetviewbeelden komen direct in beeld zonder het doodsaaie en tijdverslindende in- en uitzoomen en gedraai waarom Google je altijd trakteert.
Voor de rest spreekt het wel voor zichzelf denk ik.

Tot volgende maand.


Een paar highlights

In een gebied in China, bij Chengdu, valt het met het zonlicht toch wel behoorlijk tegen.

In Tibet wonen heel weinig mensen en op de temperatuurkaart zien we waarom. Let op de schaalverdeling van het jaarlijks gemiddelde:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s